Vakantie Venetie

Profiteer van de laagste prijzen, boek nu je welverdiende vakantie naar het mooie Venetie.

Vakantie VenetieVenetië is een stad in Noord-Italië en ligt aan de Adriatische zee. Venetië is de hoofdstad van de regio Veneto en van de provincië Venetië. Er wonen ongeveer 270.000 mensen verdeelt over de eigenlijke stad, de eilanden en het vasteland.

Venetië ligt op een groep kleine eilanden in een Lagune. Deze heet de Laguna Veneta. In de tijd van het Romeinse Rijk werd het gebied waar nu Venetië ligt al Venetia genoemd. In dit gebied wonen al eeuwenlang menen, maar na de invallen van Atilla en de Longobarden groeit de bevolking enorm door de komst van vluchtelingen. Venetië blijft in de 7e eeuw onderdeel van het Byzantijnse Rijk en krijgt een aparte leider. Deze leider wordt voor het leven gekozen en noemt men een doge. In deze tijden kunnen we nog niet spreken van de stad Venetië.

Het ontstaan van de stad vindt plaats in de 9e eeuw. Door het onstaan van gemeenschappelijke vijanden, besluiten de bewoners van de verschillende eilanden bruggen te bouwen. Wat ook bijdraagt aan het ontstaan van de stad is dat de Venetianen sterk waren op zee. Zij domineerden de Adriatische zee en moesten de Byzantijnse belangen verdedigen. In ruil daarvoor ontvangen de Venetianen meer onafhankelijkheid en handelsprivileges. Tevens wordt de eenheid van de Venetianen aangemoedigd door de beschermheilige Marcus van Alexandrië, de schrijver van het evangelie naar Marcus. Deze beschermheilige wordt begraven op de plek waar nu de Basilica San Marco staat.

In de 12e eeuw wordt de stad Venetië een steeds grotere bedreiging voor de steden Genua en Pisa. Deze bedreiging is van economische aard. Ook wordt Venetië machtiger ten op opzichte van Byzantium. Tijdens de zogenaamde Vierde Kruistocht wordt Constantinopel veroverd. In de jaren die volgen ontstaat een oorlog in de oostelijke Middellandse Zee tussen Venetië en Genua, de Chioggia oorlogen. Genua wordt verslagen en in de 12e tot en met de 14e eeuw is Venetië op het hoogtepunt van zijn macht. In 1451 veroveren de Turken Constantinopel en verliest Venetië veel havens. De eilanden raken hierdoor in problemen en met de macht is het dan gedaan.

In de jaren die volgen, wordt Venetië niet meer zo machtig als eerder. Wel is de stad in de 18e eeuw een centrum van elegante en verfijnde kunst, architectuur en literatuur. Veel rijke jongeren beïnvloeden de stad in deze tijd.